Choć w ostatnim miesiącu światowe ceny żywności lekko spadły, nadal są one znacznie wyższe niż przed pandemią. Spadek ten spowodowany jest obniżką cen olejów roślinnych i cukru. Czy jest szansa na wyhamowanie wzrostu cen towarów żywnościowych?
Jak podkreśla Jakub Czugała, analityk Banku BNP Paribas, wzrost cen towarów rolnych nie jest jeszcze całkowicie odzwierciedlony w cenach w sklepach. Oznacza to, że mogą być one jeszcze wyższe.
– Często jest tak, że na wzrost cen surowców rolnych ceny żywności reagują z opóźnieniem. Jeśli firmom z branży spożywczej rosną koszty, to zawarcie nowych kontraktów z sieciami handlowymi wymaga czasu. Pierwsze różnice producenci żywności zawsze biorą na siebie, bo rynkach surowców rolnych przeważnie występuje duża zmienność i są oni do tego przygotowani – podkreśla ekspert.
Źródło: https://businessinsider.com.pl