Jak podkreśla w swoim wydaniu „Rzeczpospolita”, gastronomia podczas pandemii koronawirusa zaliczyła ogromny spadek. Spada nie tylko sprzedaż, ale także liczba funkcjonujących lokali. w 2021 r. wartość rynku spadła do 28,5 mld zł, czyli o ponad 22% w stosunku do 2019 r. Podczas pandemii liczba lokali gastronomicznych spadła aż o 10 tys.
- W 2021 r. zamkniętych zostało 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu z liczbą z 2019 r. Pod względem liczby obiektów pandemia cofnęła rynek do 2009 r. Z kolei w kwestii obrotów mamy do czynienia z powrotem do sytuacji z 2016 r. To znaczący regres, który trudno będzie nadrobić – podkreśla w „Rzeczpospolitej” Szymon Mordasiewicz, dyrektor komercyjny Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Ekspert zaznacza, że w najbliższym czasie nie zapowiada się na poprawę w branży gastronomicznej.
Źródło: https://tvn24.pl/biznes