×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 863.
Wydrukuj tę stronę
niedziela, 08 październik 2023 19:13

Właściciele jedzenia na mieście liczą straty

Napisał
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Wybuch pandemii COVID-19 i inflacja pokrzyżowały plany wielu sektorom działalności gospodarczej. Jedną z branż, które ponoszą największe straty z tego tytułu, jest gastronomia. Jak się okazuje, wzrost cen, wypłoszył sporą część klientów.
Pracownicy firm Proxi.cloud i UCE RESEARCH dokonali analizy zachowań 458 konsumentów. Z badań wynika, że sektor usług żywieniowych stracił w ciągu roku 13,3% klientów.
Jak tłumaczą to specjaliści?
Nikodem Sarna, specjalista z firmy Proxi. cloud uważa, że wysoka inflacja od dłuższego czasu mocno obciąża budżety konsumentów. Przez to nawet wizyty w restauracjach, uważanych przez lata za stosunkowo niedrogie, przestają być już powszechne i dostępne dla każdego. I faktycznie okazują się droższe niż przed rokiem. Na rynku widać też, że Polacy tną wydatki na codzienne, podstawowe zakupy w większym stopniu niż wcześniej. A jeśli tak się dzieje, to z pewnością przekłada się to na usługi gastronomiczne, z których korzystanie przecież nie jest pierwszą potrzebą.

 

źródło:ceo.com

Zaloguj się, by skomentować