Żywność ekologiczna jest produkowana i przetwarzana metodami ekologicznymi, w gospodarstwach i przetwórniach certyfikowanych i kontrolowanych przez jednostki certyfikujące. Zwykle żywność ekologiczna ma wyższą cenę niż żywność konwencjonalna, ma wyższą jakość oraz musi spełniać surowe wymogi określone przez ustawodawstwo zarówno polskie jak i europejskie.
Na etykiecie produktu ekologicznego powinna się znaleźć nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent. Dodatkowo powinien być umieszczony napis „Rolnictwo ekologiczne System kontrole WE” lub „produkt rolnictwa ekologicznego” , nazwa i adres producenta oraz „Eko Liść” . Często też pojawia się też znak stowarzyszenia rolników ekologicznych np. Ekoland.
Trzy lata temu w lipcu wprowadzono nowe zasady oznaczania żywności ekologicznej. Każde opakowanie żywności zgodnej z normami musi być oznaczone właśnie unijnym „Eko Liść”, jednak obowiązek ten nie dotyczy produktów niepakowanych i importowanych. Dotychczasowe znaki krajowe mogą towarzyszyć oznaczeniu unijnemu, ale go nie zastępują.