×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 863.
Wydrukuj tę stronę

Eko marka

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Nie wszyscy wiedzą jak oznakowana jest zdrowa, ekologiczna żywność. Wszystkie takie produkty mają swoje symbole, które warto znać.


Żywność ekologiczna jest produkowana i przetwarzana metodami ekologicznymi, w gospodarstwach i przetwórniach certyfikowanych i kontrolowanych przez jednostki certyfikujące. Zwykle żywność ekologiczna ma wyższą cenę niż żywność konwencjonalna, ma wyższą jakość oraz musi spełniać surowe wymogi określone przez ustawodawstwo zarówno polskie jak i europejskie.

Na etykiecie produktu ekologicznego powinna się znaleźć nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent. Dodatkowo powinien być umieszczony napis „Rolnictwo ekologiczne System kontrole WE” lub „produkt rolnictwa ekologicznego” , nazwa i adres producenta oraz „Eko Liść” . Często też pojawia się też znak stowarzyszenia rolników ekologicznych np. Ekoland.

Trzy lata temu w lipcu wprowadzono nowe zasady oznaczania żywności ekologicznej. Każde opakowanie żywności zgodnej z normami musi być oznaczone właśnie unijnym „Eko Liść”, jednak obowiązek ten nie dotyczy produktów niepakowanych i importowanych. Dotychczasowe znaki krajowe mogą towarzyszyć oznaczeniu unijnemu, ale go nie zastępują.