×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 863.
Wydrukuj tę stronę

Hodowla czarnego bzu

Napisane przez
Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Wszyscy producenci eko żywności i rolnicy powinni znać ten składnik o zdrowych właściwościach. Czarny bez mógłby być wykorzystany jako zamiennik innych, bardziej szkodliwych substancji w jedzeniu.


Niektórzy znają czarny bez pod staropolską nazwą hyczka. Tak naprawdę popularność tego owocu jest bardzo duża i do tej pory można go znaleźć w wielu tradycyjnych domach w postaci soków czy konfitur. Ich właściwości zdrowotne są znane już od stuleci.

Hyczka zawiera substancje nieszkodliwe dla zdrowia, witaminy C oraz prowitaminy A. Kwiaty i owoce czarnego bzu można z pożytkiem stosować dla zdrowia i urody. Jednak nie wolno jeść świeżych owoców ani kwiatów!

Zarówno w kwiatach, jak i w owocach są związki mające korzystny wpływ na układ trawienny i moczowy. Przede wszystkim działają lekko przeczyszczająco i regulują trawienie, łagodzą wzdęcia i zgagę. Dodatkowo zaś mają działanie moczopędne. Dlatego przy skłonnościach do zaparć czy innych zaburzeń trawienia, a także problemach z nerkami i obrzękach warto regularnie popijać napar z kwiatów lub owoców. Napar z kwiatów lub sok z owoców to wszechstronny lek na przeziębienie.

Przeciwzapalne właściwości naparów i odwarów z czarnego bzu doskonale sprawdzają się w pielęgnacji skóry podrażnionej i zanieczyszczonej, z wągrami. Można używać ich do oczyszczających parówek czy łagodzących okładów. Dobrze jest po umyciu twarzy przetrzeć ją, niczym kosmetycznym tonikiem, np. letnim naparem z kwiatów.

A gdyby tak zrobić z czarnego bzu lody, galaretki, jogurty? Albo zrezygnować z niektórych kosmetyków i zacząć stosować naparów z hyczki? Ta roślina mogłaby zrobić przewrót kopernikański w żywności i artykułach kosmetycznych! Warto o nim wiedzieć, warto go zjeść, warto wypróbować.